MAGDALENAS Magdalenas са малки кексчета, леки и богати на вкус, подобни на торта. Съществуват различни теории коя е родината на тези пухкави тортички. Най-разпространената версия е, че madeleines (както ги наричат във Франция) се появяват първо именно там. Разказват, че били изпечени през 1751 г. за краля на Полша от девойка на име Маделин, от където получават и своето име. След това се разпространяват и в Испания. Историята разказва, че младо момиче на име Магдалена сервира малки пити на поклонници в Галисия. Традиционно, magdalenas са направени във формата на черупка, която се постига с помощта на специална тава. Въпреки това, се използват и хартиени чашки като cupcake, но могат да бъдат с кръгла или квадратна форма. Характерно за тях е, че са изключително меки, порести, с шупли и вътрешността им много наподобява гъба. Според самите испанци, за да се приготвят истински magdalenas, трябва да се използва зехтин и това е един от белезите, по които се отличават
Популярни публикации от този блог
КАПКЕЙК МЪФИН .... ИЛИ ПРОСТО МИНИ КЕКС Капкейк е малка торта, направена за един човек, изпечена в тънка хартийка или алуминиева чашка. Обикновено се украсява с глазура, захарна паста или ядки. В началото на 19 век, когато се появяват за първи път, формите за печене не били широко разпространени и се използвали отделни купички и оттам дошло името им, което се използва днес за всички кексчета с размера на чаена чаша. А в някои готварски книги, терминът "cup cake" е за случаите, в които рецептите за съставките са дадени в стандартни “чаши”, вместо в грамове или милилитри, а сладкишите се изпичат в големи форми... Мъфинът, от своя страна, е вид малко кексче, което може да е сладко или по-хлебно, симетрично, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се из
Коментари